Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /var/www/clients/client90/web3083/web/lap_sablon1.php on line 17
- valtozatos - sokoldal.hu
MENÜ
Fotóim
CNC szerszámgépek, (könyv)
Ózd, Sajóvárkonyi Római katolikus templom
Sütis könyv
Illeték, adó, hasznos tanácsok
Gipszöntés figurák
Hogyan csinálják?
Álomfejtés, álmoskönyv
Hogyan készül, készült ?
Németh Péter versei
Németh Péter versei 2
Nyomtatópatron töltés
Cukorbetegeknek
Kreativitás,otthon készíthető dísztárgyak
Kézimunka, Szalaghorgolás
Amit a napkollektorokól jó tudni
Barátnőim receptjei
Barátnőim receptjei 2.
Étel receptek
100 hasznos tipp nőknek,és férfiaknak!
Nosztalgiazene
Nosztalgiazene 2
Viagra nélkül, és néhány gyógynövény hatása
Vallásos versek
Régi versek közmondások
Viccek 2
Viccek
Fórum
Galéria
Szalaghorgolás

Kezdőlépések azoknak, akik nem tudnak horgolni. Mint a bevezető szövegben írtam érdemesebb vastagabb, pl. 20-as fonalból kezdeni az első terítőnket. Szükségünk van még egy 1,5-es horgolótűre. A szalaghorgolás általában 4 egyráhajtásos pálcából, és 5 vagy 7 láncszembőlálló "fülecskékből" áll. Ha majd gyakorlottabbak leszünk akkor lehet a szalagot "szélesíteni" egy keveset, csak sajátmagunktól; így nagyobb méretű terítőt kaphatunk. Azonban minden terítő leírásánál megtaláljuk, hogy hogyan kezdjük el. Nagyon fontos, hogy a rajzot tudjuk "olvasni", mert csak így kaphatjuk meg azt a kézimunkát, amit a képen láthatunk.
A gombolyag kezdeténél az ujjunk segítségével egymáson keresztbe fektetjük a fonalat, erősen fogjuk és a horgolótűt ezen átdugva áthúzzuk a cérnát; "meghúzzuk" egy kicsit a horgolótűvel, és kész az első láncszem. További láncszemeket csinálunk (ne legyen se túl laza, se túl szoros"), összesen 11-et. (Én ezt a szélességű szalagot szeretem leginkább, vagy a 9 szembőlállót; mivel majd a kapcsolásnál pontosan van a "fülecskének" közepe a 3., vagy 4.láncszem.)  Ekkor a horgolótűre teszünk 1 ráhajtást,és visszaszúrunk a 4.-ik lácszembe, áthúzzuk a cérnát, és kettesével lehorgoljuk (a horgolótűvel cérnát húzunk át a tűn lévő 3 fonalcsíkból kettőn, így már a tűn csak 2 csík maradt, ezt is lehorgoljuk most már egyszerre). Ismét 1 ráhajtás...3.-ik láncszembe, kettesével lehorgoljuk; megint 1 ráhajtás... 2.-ikláncszembe, amár leírt módon lehorgoljuk; 1 ráhajtás első (kezdő) láncszembe és lehorgoljuk. Ezután 7 láncszem következik, majd 1 ráhajtás a tűre, és az első pálca tetejébe szúrva lehorgolljuk, és így tovább. Tehát a szalagunk négy darab 1 ráhajtásos pálcából áll, és 7 láncszemből (ezek a kis ívek, fülecskék a minta rajzán).
Amikor elkészült a megfelelő mennyiségű "fülecske" össze kell fogni. Fontos dolog, hogy amikor a rajzon azt látjuk pl., hogy 2-őt összekapcsolunk, az azt jelenti, hogy csinálunk 3 láncszemet, a tűvel az előző "fülecske" közepében áthurkoljuk, ismét 3 láncszem; és visszatérünk a szalagunkra, ugyanis a 2 összekapcsolásánál, az egyik az amivel össze kapcsoljuk. Ha 3-as kapcsolást ír, 3 láncszem majd az előző 2 "fülecskével" összehorgoljuk 1 láncszemmel, ismét 3 láncszem és visszatérünk a szalagra, az előzőnél hasonlóan, csak most a 3. az amivel összekapcsoljuk. Ha 4-es kapcsolást ír, akkor 3 láncszem 3 "fülecske" összefogása, 3 láncszem. Tehát akárhányat kell összekapcsolni, mindig eggyel kevesebbet kell a horgolótűre felszednünk, mert egy fülecskével fogjuk össze összesen. A minta leírásánál találkozunk sima (csak összehorgoljuk), egyráhajtásos (egy ráhajtás a tűn, kettesével lehorgoljuk), kétráhajtásos (kétráhajtás a tűn kettesével lehorgoljuk), stb. kapcsolásokat a szemben lévő "fülecskével".
A terítő leírásokat először figyelmesen olvassuk el, és gondoljuk át az elkészítés menetét. Én a rajz tanulmányozása után általában mindig a középső motívummal (szalaggal) kezdem, bármit is ír a leírás. Ez azért előnyös, mert belülről kifelé haladva jobban látjuk, hogy mit csinálunk. A hátránya az, hogy a következő szalag kapcsolásánál, már jobban kell figyelni.
Most pedig kezdjünk el egy egyszerű terítőt. Íme a leírás róla (figyelmesen olvassuk el, és egyeztessük az olvasottakat a lent lévő rajzzal. Ha munka közben elakadnál, elérhetőségünk segítségével szívesen segítek.
 
Szalagterítő egy sorból
Anyaga 20-as horgolócérna, átmérője kb. 38 cm. A terítő egyetlen szalagsorból áll, a szalag 4 egyráhajtásos pálca és 7 láncszem váltakozásával készül.
A munkát az "a" pontból kezdjük el. A negyedik belső ívvel négyes kapcslást készítünk. Az ív első 3 láncszeme után felfogjuk az első 3 belső ívet "ezt neveztem fülecskének", áthúzzuk a cérnát, lehorgoljuk, majd 3 láncszemmel visszatérünk a szalagra. A hetedik belső ívvel újabb négyes kapcsolást készítünk. 2 belső ívet egy- és kétráhajtásos pálcával kapcsolunk a már meghorgolt rész szemben lévő belső ívéhez. 3 szabad  belső ív után az ellenkező (külső) oldalon négyes kapcsolással fordulunk. 3 külső ívet simán kapcsolunk a szemben levőkhöz. A negyedik küső ívtől 1 kétráhajtásos pálcával kapcsolunk a rajz szerint. 1 szabad külső ív után a belső oldalon újabb négyes kapcsolást készítünk. 5 belső szabad ív után ismét a külső vonalon fordulunk négyes kapcsolással. A külső vonalon 3 sima és 1 kétráhajtásos kapcsolás következik az előbbiekkel szimmetrikusan. 1 szabad küső ív következik, majd a belső oldalon négyes kapcsolással fordulunk. 2 belső ívet 1-1 egyráhajtásos pálcával kapcsolunk a meghorgolt részhez. 2 szabad belső ív után az ellenkező (külső) vonalon hármas kapcsolással fordulunk. 2 belső ív után a harmadiknál ezt a belső vonalon is megismételjük. 3 szabad külső ív után ugyanezen az oldalon négyes kapcsolással fordulunk. Ezzel elértünk az első motívum felét, a másik fele szimmetrikus. Közben a "b" pontból négyágú kétráhajtáráhajtásos (négyráhajtás a tűn, kapcsolás a rajz szerint , kettesével lehorgoljuk, kétráhajtáhajtás az eredetiből marad a tűn!, két új ráhajtás, kapcsolás...stb., összesen 4) , a "c" pontból hatágú egyráhajtásos pókokkal a rajz szerint kapcsoljuk a külső íveket (kétráhajtás a tűn, kapcsolás, lehorgolás, 1 ráhajtás marad!, egy ráhajtás következő kapcsolás, összesen 6). A második motívun első 4 belső ívét pálcákkal kapcsoljuk a meghorgolt részhez, 6 szabad belső ív után a hetediknél négyes kapcsolással fordulunk. 3 belső ívet kétráhajtásos, további kettőt simán kapcsolunk a meghorgolt részhez. A következő külső ívnél négyes kapcsolással fordulunk. A második  küső, ívből egyráhajtásos, a harmadikból kétráhajtásos pálcát öltünk a meg horgolt részhez. A belső vonal 1 hármas kapcsolása után a külső vonalon négyes kapcsolással érjük el a második motívum felét. Másik fele szimmetrikus. A "d" és "e" pontokból háromágú kétráhajtásos pókokkal kapcsolunk a rajz szerint.

                            


              

Amennyiben kedvet kapsz a szalaghorgoláshoz, akkor is szívesen segítek; fokozatosan egyre nehezebb, de egyben különlegesebb terítők leírásával (képpel ellátva). Mindezt csak kérned kell.
 
                                                                       Keresztszemes

Egy időben gyakran varrtam keresztszemes terítőket, de nem mindig találtam megfelelő, illetve nekem tetszőmintákat. Nagyon szerettem az egyszínű cérnával varrt terítőket. Ekkor fedeztem fel, hogy a recehorgolásmintát leszámolva, csodálatos terítőt tudunk varrni. Mindössze a panama-anyagnál a minta kiszámítására kell nagyon odafigyelnünk. Ha megvan a kiválasztott rece-horgolás mintánk, akkor a panamán kiszámítjuk a minta nagyságú "területet"; (valamilyen elütő cérnával öltögetünk, hogy meg legyen a minta széle)  és a horgoláson lévő pontok helyén varrjuk a "keresztszemeket". Lehet egyszínű hímzőfonalból, de akár színes terítőt is varrhatunk.


www.valtozatos.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!