Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /var/www/clients/client90/web3083/web/lap_sablon1.php on line 17
- valtozatos - sokoldal.hu
MENÜ
Fotóim
CNC szerszámgépek, (könyv)
Ózd, Sajóvárkonyi Római katolikus templom
Sütis könyv
Illeték, adó, hasznos tanácsok
Gipszöntés figurák
Hogyan csinálják?
Álomfejtés, álmoskönyv
Hogyan készül, készült ?
Németh Péter versei
Németh Péter versei 2
Nyomtatópatron töltés
Cukorbetegeknek
Kreativitás,otthon készíthető dísztárgyak
Kézimunka, Szalaghorgolás
Amit a napkollektorokól jó tudni
Barátnőim receptjei
Barátnőim receptjei 2.
Étel receptek
100 hasznos tipp nőknek,és férfiaknak!
Nosztalgiazene
Nosztalgiazene 2
Viagra nélkül, és néhány gyógynövény hatása
Vallásos versek
Régi versek közmondások
Viccek 2
Viccek
Fórum
Galéria

HASZNOS TUDNIVALÓK

ILLETÉKES KEZEK

Vígaszt jelenthet némileg a gyászoló,örökösöknek, hogy 2009 01.01-től megváltozott az
örökösödési illeték mértéke. A módosítás lényege, hogy a legközelebbi rokonoknak -gyermeknek, házastársnak, szülőnek- nem kell örökösödési illetéket fizetniük 20 millió Ft-ig. A hagyaték tiszta értékét úgy számolják ki,hogy a hagyatéki  vagyon értékét csökkentik a hagyatéki terhekkel -az örökhagyó illő eltemetésének költségeivel; a hagyaték megszerzésével, biztosításával és kezelésével járó szükséges költségekkel (hagyatéki költségek); a hagyatéki eljárás költségeivel, valamint az örökhagyó tartozásaival. Amennyiben az örökölt lakástulajdon értéke nem éri el a 20 milliós limitet, az illetékmentesség az örökhagyó egyéb vagyonára is kiterjed -pl. nyaraló, termőföld- az említett értékhatárig. De tudnunk kell, hogy ha a hagyaték értke meghaladja ezt az összeget, akkor is kell illetéket fizetni, ha a legközelebbi rokonról van szó. Lakás esetén fizetendő illeték mértéke: 20 millió-35 millió Ft 6%; 35 millió  Ft felett: 11%. Egyéb vagyon esetén fizetendő illeték mértéke: 20 M-35 M Ft: 15%; 35 M Ft felett: 21%. A módosítással  valamennyi EU-tagállam által kibocsátott államkőtvény öröklésr is illetékmentessé vált, viszont a gépjárművek továbbra sem esnek ebbe a kategóriába. Jó ha tisztában vagyunk azzal, hogy az illetékmentességet a 2008-ban jogerősen el nem bírált illetékügyekre is alkalmazni kell. Röviden vázolva, hogyan indul a hagyatéki eljárás, és miként jutnak el az örökösök az illetékkiszabással járó vagy éppen illetékmentes folyamat végére. A haláleset után, az elhalálozás helye szerinti anyakönyvvezető kiállítja a halotti anyakönyvi kivonatot. A hagyatéki leltárelőadó felveszi a hagyatéki leltárt, ennek során beszerzi többekközött az örökösök és a hagyatéki vagyon adatait, a tulajdonlap-másolatokat, a tartozásra vonatkozó kimutatásokat, az ingatlanra vonatkozó adó- és értékbizonyítványt, a temetési számlákat, a végintézkedést, majd az így keletkezett irathalmazt megküldi azilletékes jegyzőnek, aki a hagyatékot a hagyatékátadó végzéssel átadja. A közjegyző eljárása és a földhivatali tulajdonjog-bejegyzési nem ingyenes. A közjegyzői költség jogszabály szerint megállapított összetevőkből áll. Egy 5 milliós hagyaték esetén kb. 45.000 Ft-tal lehet számolni. A földhivatali bejegyzési díj mértéke jelenleg  a változással érintett ingatlanonként -nem örökösönként!-  6.000 Ft, függetlenül azok értékétől, így pl tíz ingatlan esetén hatvanezer Ft-ot fizetünk. A közjegyző küldi meg a hagyatékátadó végzést mind a tulajdonbejegyzés,mind az illetékkiszabás, vagy illetékmentesség megállapításához.   
2009. február
                                                                                                                                                              
ADÓ CSÖKKENTŐ ÖSSZETEVŐK - SZÁMLÁT A SZERELŐTŐL

Az idén nem történtek olyan lényeges változások a személyi jövedelemadóval kapcsolatban , ami egy átlag munkavllalót jelentősen érintene. A béren kívüli juttatásoknál vezettek be néhány újdonságot, így még több lehetőség közül választhatunk, de azt tudnunk kell, hogy az összes jogcímen -3,4 M Ft jövedelemhatárig- legfeljebb 100 ezer Ft adókedvezményt érvényesíthetünk. A legszembetűnőbb változás: január elselyétőlmegszűnt az egyes béren kívüli juttatások adómentességre vonatkozó 400 ezer Ft-os korlát, viszont február elsejétől egyedileg szabályozzák az adható juttatások mértékét.Ez leginkább az eddig nem limitált költségeket érinti, mint pl. az iskolarendszerű képzés átvállalt költsége, vagy a művelődési intézményi szolgáltatás. Mivel a bevezetés előtt egy hónap még adott, ezért érdemes ekkorra időzíteni ennek a juttatásnak az igénybevételét. Jó hír,hogy egy újfajta - háztartási- kedvezményt is kaphatunk, ami azt jelenti, hogy a háztartással kapcsolatos szolgáltatásoknál -pl. lakásfelújítás, háztartásigépjavítás, fűtéskorszerűtés, házi ápolás- a kiszámlázott összeg 30 %-ával csökkenthetjükaz összevont adóalap adóját. Azonban tudnunk kell, hogy az anyag költség nem tartozik ebbe a kategóriába. Mostantól korlátlanul lehet adómentesen elszámolni a számítógép-beszerzést, internet-használatot, valamint a helyi utazási bérletet. Amennyiben több adókedvezményre is jogosultak vagyunk, és a kedvezmények érvényesítési sorrendjéről nem nyilatkoztunk, akkor ezeket az adóhatóság a törvény által előírt sorrendben érvényesítheti.

HASZNOS TANÁCSOK

A haszonélvezeti jog értékének kiszámítása: Ha az ajándékozó más személynek ajándékozza a vagyon tulajdonjogát,és más személynek biztosítja ennek haszonélvezetét vagy használatát, a a tulajdonjoggal megajándékozott a haszonélvezetnek, használatnakaz illetéktörvény (1990.évi XCIII.tv.) szerint számított értékével csökkentett forgalmi érték után, a haszonélvező, használó pedig az ugyanígy számított haszonélvezeti, használati érték után fizeti az ajándékozási illetéket.
A tulajdonszerző megajándékozottat terhelő illeték alapját a fentiekben meghatározott módon kell kiszámítani akkor is, ha a haszonélveze, illetőleg használat ajándékozása egyébként mentes az illeték alól (pl. lakóház építéséra alkalmas telektulajdonon alapított haszonélvezetijog,) vagy az nem tárgya az ajándékozási illetéknek.
A haszonélvezeti és használati jog értékének kiszámítása:
A haszonélvezet, használat értékének kiszámításánál a vagyoni értékű jog egyévi értke a kiindulási pont. Ez egyenlő a vagyoni értékű joggal terhelt dolog- terhekkel nem csökkentett-forgalmi értékének egy huszad részével. Attól függően, hogy a vagyoniértékű jog meghatározott időre (egy adottidőtartamra, esetlegkonkrét időpontig), vagy határozatlan (bizonytalan) időre szól-e, az érték további számítása más és más módon történik.

A határzatlan időre szóló vagyoni értékű jog értéke:  A bizonytalan időre terjedő vagyoni értékű jog értéke -azt az esetett kivéve, amikor a vagyoni értékű jog valamely személy életének, házasságának vagy özvegységének idejére terjed- az egyévi érték ötszöröse.
Amikor a határozatlan idejű vagyoni értékű jog valamely személy életének, házasságának vagy özvegységének idejére terjed, a jog értékét az illető személy életkorának alapulvételével a köverkező módon kell megállapítani: ha a vagyoni értékű jog jogosultja:
- 25 évnél fiatalabb, a forgalmi érték egy huszadának 10-szerese,
- 25-50 éves, a forgalmi érték egy huszadának 8-szorosa,
- 51-65 éves, a forgalmi érték egy huszadának 6-szorosa,
- 65 évnél idősebb, a forgalmi érték egyhuszadának 4-szerese.
Bővebb információ>>


MILYEN TELEVÍZIÓT VEGYÜNK?    /Amikor a több a jobb/

Nem könnyű eligazodni a modern gyártmányú, egyszerűbb háztartási eszközök műszaki leírásán sem, hát még, ha egy televízióról van szó. Amennyiben nem szeretnénk évente lecserélni a tévénket, érdemes vásárlás előtt átgondolnunk, mire is akarjuk majd használni a manapság oly divatos LCD- vagy plazmatévét. Azt, hogy az elvárt tulajdonságokra melyik márka és tipus képes, először mindenképpen a paramétereiből állapíthatjuk meg. Na de mitjelentenek a különböző fekiratok, mértékegységek, kifejezések? A legelső ami minden csomagoláson ott virít HD (hight definition) ami nagy felbontást jelent. A HD jelzéssel ellátott televíziók kép- és hangminőségben túlszárnyalják elődeiket. Ahhoz, hogy a további jelöléseket megértsük, jó, ha tudunk a hdtv működéséről. Váltottsoros formátumban (i-interlace) a képernyő két fázisban telítődik: először a páratlan, majd a páros sorokkal. A korszerűbb progresszív (p) jel a képenyő tartalmát egyszerre viszi fel, ami azt jelenti, hogy az összes részlet egy időben jelenik meg. A leggyakoribb HD-formátumok: 720p, 1080i, és 1080p, ami a felbontás részletességének mértékét, és az alkalmazott képernyőírási módot jelöli.

                         

A televíziókon szereplő lógók jelentése:
- HD ready:
HD-videó formátumokat is elfogad 720p és 1080i formátumban, de elképzelhető, hogy nem jeleníti meg a fejlettebb 1080ip formátumú források  teljes felbontását. A képek enyhén torzulhatnak. Csatlakoztatható hozzá blu-ray disc- és HD DVD-lejátszó, valamint Playstation 3 játékkonzol.
- HD ready 1080p: Ugyanazt biztosítja, mint a HD Ready, csak teljes HD-felbontással, azaz 1920x1080 képponttal. Torzításmentesen jeleníti meg az 1080i és a 1080p felbontású tartalmakat is.
- HD TV 1080p: Mindent tud, amit a HD Ready, de digitális tunert is tartalmaz, így külön vevőegység nélkül fogadja a HD-tartalmakat. 
- Full HD 1080: Minden HD-tartalmat tud fogadni teljes felbontásban, kép- és hangminőség romlás nélkül. Nincs szükség vevőegységre. A készülékre csatlakoztatható handycam videokamera, cyber-shot fényképezőgép, blu-ray disc- lejátszó, illetve PS3-konzol.

A jövőben az analóg tévéadásokat felváltja a digitális változat,és egyre több nagy felbontással készült, vagy arra átalakított műsort kínálnak majd a szolgáltatók. Ahhoz, hogy venni tudjuk ezeket a műsorokat, vagy egy set-top-box egységet kell beszereznünk a HD-tévénkhez, vagy eleve ollyan full HD-s televíziót vásároljunk, ami már tartalmazza az ehhez szükséges beépített berendezést. Érdemes elgondolkozni azon, hogy hosszú távon spórolunk-e azzal, hogy a fullos helyett a pár tízezer forinttal olcsóbb,de "butább" verziójú HD készüléket választjuk. (Ma már ugyanazon az áron láttam HD-s és full HD-s televízót, a képernyő nagyságában volt pár cm-es eltérés. Egyre lejjebb megy az ára a HD és a full HD-s televízióé.Tehát érdemes utánna nézni melyik üzlet mennyiért kínálja ezeket a nagy képfelbontású televíziókat.)

 
ELROMLOTT A SZÁMÍTÓGÉP? JAVÍTSUK MEG!

1. Ha a CD-és DVD olvsó elnyelte a lemezünket, és nem nyílik ki; még áramszünet esetén is segíthet egy kiegyenesített gemkapocs. Minden CD/DVD olvsó előlapján, a tálca ajtaja alatt van egy pici lyuk. Abba kell egyenesen befelé tolni a drótot, az kioldja a tálcát, és így kihúzható lesz. 

2.
A legbiztonságosabb módszer, amivel összekuszálhatjuk a számítógépünket és jelentősen lelassíthatjuk, ha rengeteg programot próbálunk ki, és törlönk le. Az előírásos "unistall" után is sok "szemét" marad a gép rendszerleíró adatbázisában (registry). Segíthet, ha regisztrytisztítóprogramot futtatunk. /Ingyen használható verziója is van, melyet a cikk alján megtalálsz./ 

3. Soha ne húzzuk ki a bekapcsolt gép dugóját a konnektorból! Ettől tönkre mehet az egész rendszer, sőt fizikailag is megsinyli a gép.

4. Ha lefagy a rendszer, próbáljuk meg a "3ujjas" módszert: egyszerre nyomjuk meg a Ctrl az Alt és a Del gombot. A felugró "Feladatkezelő" ablakban jelöljük ki a hibás programot, és kattintsunk  a "Feladat befejezése" gombra.

5.  Amennyiben a "3 ujjas" gombnyomásra sem reagál a gép, a Reset gombbal indítsuk újra.

6. Ha bekapcsolás után nem indul rendesen a Windows, az újraindítás után nyomjuk meg az F8-as billentyűt. A gép több lehetőséget is felajánl, válasszuk a "Legutolsó helyes konfiguráció"-t.

7. Ha be sem indul a gép, csak sötét képernyővel "darál" bizonyosodjunk meg arról, hogy a monitor működőképes-e. Ha igen, indítsuk a telepítő CD-ről a gépet. Ehhez bekapcsolás után le kell nyomnunk a "Del" billentyűt,és engedélyeznünk kell a Boot CD lehetőséget. Miután engedélyeztük az operációs rendszer telepítését, az megvizsgálja a gépet, és felfedezi a már létező Windowst, majd felajánlja a javítást.


TISZTÍTÓKÚRÁN A GÉPÜNK LELKE!

A Windows lelke a registry (a "regedit" ) szócskával hívhatunk elő. Itt ne "kotorásszunk" hisz egy rossz lépés és működőképtelen lesz a gép. A Windows registryben tárol minden fontos adatot az összes programról. Gyakran megesik, hogy a feleslegessé vált szoftver bentmarad a registryben. A tisztogatás ingyen használható verziója a
"Vise Registry Cleaner

LEGÁLIS / ILLEGÁLIS: Van amit szabad, van, amit nem

A CD-k, DVD-k, az internet világa alaposan átrendezte a kulturális piacot. A kínálat bőséges és változatos, ráadásul az írható CD, DVD lemezeknek ésmás adathordozóknak köszönhetően a másolatok készítése sem okoz problémát. Ám ami a másolatokat illeti, az ezekkel folytatott kereskedelem komoly gondot ojoz a hatóságnak, hiszen a kalózlemezek után senki nem fizet közterheket. A feketepiac virágzása, a filmipart is nehéz helyzetbe hozza.
" A jelenleg hatályos magyar törvények alapján, aki saját célra letölt az internetről védett szerzői műveket, nem követ el jogsértést" - közölte a ProArt-Szövetség a Szerzői Jogokért egyesület. "Az átlagpolgár számára nehezen megállapítható, hogy mi a védett és nem? Ahol viszont azt hirdetik, hogy napi X forintért korlátlanul tölthetnek le zenét, filmet, szoftvereket, ott már gyanakodnunk kell"- vélekednek a jogvédők. A védett termékek hamisítása, a hamisítványok terjesztése ugyanis tilos és a törvény bünteti. A törvény szerint alapesetben 2 év szabadságvesztés róható ki a szerzői jogok megsértéséért, nagy vagyoni hátrány okozása esetén ez 3 év, a maximum pedig 8 év, amelyeket különösen jelentős vagyoni hátrány megállaoítása esetén mondhat ki a bíróság (ami már ipari méretű hamisítást takar).www.valtozatos.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!