Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /var/www/clients/client90/web3083/web/lap_sablon1.php on line 17
- valtozatos - sokoldal.hu
MENÜ
Fotóim
CNC szerszámgépek, (könyv)
Ózd, Sajóvárkonyi Római katolikus templom
Sütis könyv
Illeték, adó, hasznos tanácsok
Gipszöntés figurák
Hogyan csinálják?
Álomfejtés, álmoskönyv
Hogyan készül, készült ?
Németh Péter versei
Németh Péter versei 2
Nyomtatópatron töltés
Cukorbetegeknek
Kreativitás,otthon készíthető dísztárgyak
Kézimunka, Szalaghorgolás
Amit a napkollektorokól jó tudni
Barátnőim receptjei
Barátnőim receptjei 2.
Étel receptek
100 hasznos tipp nőknek,és férfiaknak!
Nosztalgiazene
Nosztalgiazene 2
Viagra nélkül, és néhány gyógynövény hatása
Vallásos versek
Régi versek közmondások
Viccek 2
Viccek
Fórum
Galéria

Sajóvárkonyi római katolikus templomBővebb információ a templomról

A templom 1750-ben épült, későbarokk stílusban, helyén már a XV. században is templom állt. A templomban figyelemre méltó a stilizált ornamentikus elemeket felvonultató díszítés. Kiemelkedő értéke a copfstílus jegyeit hordozó, késő barokk faoltár és a Szent Miklóst ábrázoló főoltárkép. Hazánk területén egyedülálló az a feszület, amelyet életnagyságot meghaladó korpusszal egy felvidéki fafaragó művész készített.
A templom kertjében 1830-ban készült Nepomuki Szent János szobor áll.


Az alábbi linkre kattintva  Nézd meg a templomról készített zenés diát!


Sajóvárkonyi római katólikus templom
 

 

Szent Miklós
Szent Miklós (Patara, III..sz. - Myra, 343. december 6.) myrai püspök. A tengerészek, kereskedők, a gyógyszerészek, a gyermekek és a diákok... védőszentje Oroszországban és Görögországban. Szerbiában a pálinkafőzők; Magyarországon Kecskemét védőszentje és Ő a "Mikulás".

Élete
A történelmi Miklós életéről kevés dokumentum áll rendelkezésünkre. Myra (ma Demre) a mai Törökországban; a IV. században püspöki székhely volt. A Miklósról szóló források: a krétai Andrástól (700 körül); és egy János nevű konstantinápolyi szerzetestől származnak. Miklós kb. 270 és 286 között született Patara városában, Kis-Ázsiában. 19 éves volt, amikor nagybátyja (Ő is Miklós, myrai püspök) pappá szentelte. Később apát lett Myra közelében. A szüleitől örökölt vagyont szétosztotta a szegények között. Egyesek szerint a gyógyszertárosok és a hajósok védelmezője volt. Segítette a szegény gyermekeket és ezért szentnek tartották Őt.

Ereklyéi

1071-ben IV. Rómanosz bizánci császár, megütközött a törökökkel a manzikerti csatában ahol a törökök győztek; Rómanoszt foglyul ejtették és Kis-Ázsia a törökök ellenőrzése alá került. I. Alexiosz Komnészosz visszahódította ugyan Kis-Ázsiát, de uralkodásának első időszaszakában a helyzet nagyon zavaros volt. Ezt kihasználva, 1078. május 9-én olasz kereskedők, mivel az ezelőtti években kereskedelmi flottájuk jórészt oda veszett a viharokban; így azt gondolták, hogy Szent Miklós elpártolt tőlük, ezért kalózokkal feltörették sírját, csontjait pedig elraboltatták és ereklyeként Bariba vitték. A törökök és az olaszok között vita volt a csontok visszaszállításáról; de a Vatikán ez ügyben Bari mellett állt ki. Bariban azóta is a hajó érkezése napján, május 9-én ünneplik Szent Miklóst. 

Legendák

A három szűz férjhezadása: Egy szegény embernek volt három lánya, akiket hozomány hiányában nem tudott férjhez adni. Így az a sors várt rájuk, hogy hajadonok maradnak és prostitúcióra kényszerülnek. Miklós elhatározta, hogy segít rajtuk; de szemérmességből, szerénységből ezt titokban tette. Az éj leple alatt egy-egy arannyal telt erszényt tett a szegény ember ablakába. Az elkövetkező években is így tett a másik két lánnyal is, azonban az Apa megleste az adakozót, hogy megköszönje neki az ajándékot, de Miklós azt mondta, hogy egyedül Istennek tartoznak köszönettel.

A tengeri vihar lecsendesítése: Egy modern Szent Miklóst ábrázoló fém ikon Georgi 'Chapa' Chapkanov bolgár művésztől, mely Szent Miklóst, mint a halászok védőszentjét mutatja hallal a kezében (Falkland-szigetek).

Ózd-Sajóvárkony Római katolikus temploma
A mai -1750-ben emelt- épület helyén már a XV. században is templom állt. A Szent Miklós tiszteletére felszentelt templomban figyelemre méltó a stilizált díszítés. Kiemelkedő értéke a copfstílus jegyeit hordozó, késő barokk faoltár és a Szent Miklóst ábrázoló főoltárkép. Hazánk területetén egyedülálló az a feszület, amely életnagyságot meghaladó korpusszal egy felvidéki fafaragó művész készített. A nagy méretű templom a középkori plébániatemplom elpusztulása után 1790-91-ben épült, késő barokk és copfstílusban. Főhomlokzata elé tornyot emeltek karcsú sisakkal. A főoltár késő barokk, az oltárképet Sajósy Ferenc 1886-ban festette, Szent Miklóst ábrázolja. A templom kertjében áll a XIX. századi Nepomuki Szent János reverendás, prémpalástos egészalakos szobra, karjaiban nagyméretű feszülettel. A talapzatra vésett felirat szerint Lonovics Ferenc egri kanonok állíttatta 1830-ban.


Forrás:www.valtozatos.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!